Новина

  • Начало
  • Новини
  • Малките ''динамовци'' тренираха с опитен национал на България по плажен футбол

Малките ''динамовци'' тренираха с опитен национал на България по плажен футбол

Малките ''динамовци'' тренираха с опитен национал на България по плажен футбол

  • Новини

Тази събота един от най-опитните играчи на МФК Спартак (Варна) - Иван Мартинов, който е и дългогодишен играч в националния ни отбор по плажен футбол, проведе тренировка на малките ''динамовци'' . Мартинов изнесе футболна лекция за първите стъпки в плажния футбол и какво богатство е той. 

МФК Спартак (Варна) е може би един от най-титулуваните отбори по плажен футбол в Европа с множество успехи, като десеткратен шампион на България, класиране на 1/4 финал в Шампионска лига, още две класирания на 1/8 финал и два пъти в груповата фаза, както и още десетки отличия по върховете на плажния футбол.

Пускаме също и ЗАЩО Е ''БОГАТСТВО'' ДА ТРЕНИРАМЕ НА ПЯСЪКА?  

1. Влезте във форма максимално бързо 

Pinnington & Dawson изследват базираната на пясък фитнес от години и в едно от техните проучвания установиха, че енергийните разходи (EР) за упражнения на пясък са 1,5 пъти по-високи от аеробните EР и 2,5 пъти по-високи от анаеробните EР в сравнение с трева.

За да намалим научния жаргон -> можете да подобрите фитнеса си по-бързо, като тренирате върху пясък, а не върху твърди повърхности за същия период от време, което го прави по-рентабилен начин да влезете във форма.

2. Рехабилитация и превенция на наранявания

Меката повърхност на пясъка помага за смекчаване на удара на крайниците и ставите върху земята. Простите действия на забавяне или спиране създават сили на забавяне, които тялото трябва да поеме. Благодарение на амортизиращите качества на пясъка, той помага за разсейване на това ниво на стрес върху тялото, позволявайки по-голямо използване на упражнения с ниско натоварване, което е ключово при рехабилитация след нараняване. Ако не вярвате, вижте Гарет Бейл, който се е завръщал над 3 пъти от сериозна контузия в Реал Мадрид (ТУК) 

3. Основна сила и набиране на мускулни влакна

Доказано е, че тренировките върху нестабилни повърхности подпомагат ангажирането на основните мускули. Тренировките върху пясък използват повече мускулна маса, набират мускулни влакна, които обикновено не се използват – много от които често са по-слаби. Плиметриката, SAQ (скорост, ловкост, бързина) и стабилизирането на сърцевината са от решаващо значение за всички спортове, а тренировките с пясък са чудесен начин да постигнете удар във всички тези области.

4. Намалена мускулна болезненост

Може да мислите, че предвид по-високите енергийни разходи (EР), които носят тренировките на пясък, ще го почувствате повече на следващия ден. Е, не съвсем. Проучване на Impellizzeri et al върху британски футболисти установи, че нивото на мускулна болка при трениращите на пясък е далеч по-малко, отколкото на по-твърди повърхности поради намаленото мускулно увреждане.

 
5. Експлозивни нива на производителност
Същото проучване на Impellizzeri et al установи, че плиометричните тренировки на пясък действително повишават представянето при спринтове на 10 и 20 метра и увеличават разстоянието при скок от изправен клек. Така че разходната ефективност на упражненията върху пясък не само ви спестява време за тренировка, боли по-малко, но всъщност подобрява способността ви още повече! 

иии най-важното... 

6. Забавно е

Най-важното е, че обучението на пясък е адаптивно, ангажиращо и забавно. Не само, че можете да тренирате на красив плаж, но най-често това се съчетава с великолепно време, прохладно потапяне в морето (ледени бани за възстановяване, някой?


Благодарим на Иван Мартинов и му пожелаваме успех във всяко футболно начинание  с което се е заел! Надяваме се пътищата ни да се засекат в най-скоро време!

Интересуваш се от ФК Динамо Варна?

Ако искаш да ни пишеш по някакъв повод, можеш да го направиш бързо и лесно от формата ни за контакт

Пишете ни →

Партньори