Новина

*НОВО* Индивидуални тренировки

*НОВО* Индивидуални тренировки

  • Новини

Футболен клуб ''Динамо Варна'' официално обявява стартирането на проект ''Индивидуални тренировки''. Специализираните тренировки ще бъдат водени от треньорите на ''Динамо Варна'' в групи от не повече от 3 деца. Проектът стартира от 6 януари 2024г. , а тренировките ще се осъществяват всяка седмица - уикенда.

За какво са полезни инидивудалните тренировки?

- Добрият футболист е изграден от множество малки елементи, в повечето случаи - технически (до 12 годишна възраст). Елементите над които наблягаме в тези възрастови гарнитури са :

Владеене на топката – това е всичко за манипулиране и контрол на топката. Да се чувствате комфортно с всички повърхности на краката си (вътрешна, външна, подметка и връзки), както и с бедрата, гърдите и главата, които са другите общи зони, където се осъществява контролът и манипулирането на топката.
Първо докосване – контролът веднага щом топката пристигне е от жизненоважно значение за задържането на топката и вземането на най-доброто решение за вашия отбор. Трябва да се научите да контролирате това първо докосване, докато топката идва при вас на пода, във въздуха, с различни скорости и ъгли. В началото вероятно просто ще отскочи от краката ви, но с времето ще се научите как да галите топката и да я движите в зоната, където искате, независимо дали е мъртва в краката ви, отпред, отстрани или дори зад вас. Всичко зависи от футболните картини, които изграждате.
Завъртане – Способността да завъртате тялото си със и без футбола. Футболът не е бягане в права линия, така че е жизненоважно да се научите как да се обръщате с топката в краката си, като същевременно контролирате през цялото време
Дриблиране – Използване на двата крака, за да движите топката близо до краката си в различни посоки и скорости.
Бягане с топката – приемайте по-големи докосвания, докато бягате с топката под контрол. Това често е работа по права линия, фокусирана върху ускоряване и забавяне с топката и достигане на максимална скорост с топката в краката ви.
Удар на топката/Шут– Футболната топка може да бъде ритана по няколко различни начина. Удряйте със сила или създавайте извиване на топката, като използвате различни повърхности на краката си, за да постигнете желания резултат. Ключът тук е частта от футбола, която се удря заедно с позицията на тялото и следването. Времето също е жизненоважно, когато удряте движеща се топка или такава, която е във въздуха като воле
Бързи крака – Темпото, с което се движат краката ви, може да бъде решаващият фактор за победа над опонент. Развиване на бързо рефлексно действие с очакване, за да накарате топката да прави това, което искате, със скорост. Лионел Меси и Кристиано Роналдо са майстори в това.
Подаване – Даване на топката на съотборник. Използвайки различните повърхности, ще движите топката под различни ъгли и скорости. Ключът е изграждането на картини за това къде са разположени вашите съотборници или областите, в които е вероятно да се преместят
Получаване/овладяване – свързано с първо докосване, това е способността да приберете топката контролирано, когато ви е подадена от съотборник.

Защо децата трениращи допълнително са по-успешни? 

- Естествено с набавянето на повече часове децата стават по-бързи, по-подготвени и вземат по-правилните решения. Научно е доказано, че при повторенията невроните се свързват и образуват синапси, след това синапсите се миалинизират и правят сигналите до мозъка по-бързи , т.е. - направи нещо (ПРАВИЛНО) колкото се може повече пъти и то ще стане рефлекс (футболен). Няма защо да се заблуждаваме , че с груповите тренировки треньорът не може да обърне еднакво внимание на всеки футболист и на всеки детайл , т.е. ако има нещо за наваксване или подобреняване - то не може да бъде изпълнено ефикасно, особено по нашите географски ширини , където децата на тази възраст тренират 3-4 пъти на седмица, което е крайно недостатъчно. В сравнение с АЯКС (Амстердам), където децата имат над 10-14 часа футбол на седмица, а ОТДЕЛНО и индиивдуални тренировки (включени в методиката). Затова и конкурентността ни в българските школи е драматично ниска с тези от западния свят.

Футболисти като Пеле, Марадона, Стоичков и Меси едва ли са ходели на индивидуални тренировки, защо моето дете да ходи? 

Това естествено е така, но в миналото техническите слабости и пропуски в уменията като цяло са се изглаждали в игрите с приятели, мачовете на улицата или в парковете. Проблемът обаче е ,че заради забързаното и натоварено ежедневие на днешното време, няма как това да върнем ''уличния футбол''. Младежите нямат само задълженията, домашните си и известно време за игра, а сега те са затрупани с възможности за развлечения и с купища извънкласни занимания, което замества времето, което преди се прекарваше в игри с футболната топка. Точно затова се увеличава и нуждата от индивидуални тренировки – защото са един по-ефикасен начин за решаване на създалия се проблем. 

За записвания - 0895 755 618 / Алекс Близнаков

Интересуваш се от ФК Динамо Варна?

Ако искаш да ни пишеш по някакъв повод, можеш да го направиш бързо и лесно от формата ни за контакт

Пишете ни →

Партньори