Новина

Технически футболни клиники

Технически футболни клиники

  • Новини

Най-важният компонент, който е силно подценяван в нашите ширини е ФУНДАМЕНТАЛНАТА ТЕХНИКА !

„Играта е учителят“, НО дали си набираме достатъчно фундаментални знания за да можем да я практикуваме ефективно?

Във футболен клуб ''Динамо Варна'' се стремим първо да си задаваме въпросите , да дефинираме наличието на проблем, а чак след това - да изготвим план за действие.

Във футболния свят има поговорка, че „играта е учителят“. Тази концепция е, че ще се научите да играете футбол само като играете играта, най-често в малки игри и мачове. Въпреки че това е вярно до голяма степен, тъй като играта и тренировките, базирани на екип, са най-реалистични, става много трудно да се усъвършенства и научи ТЕХНИКАТА, която е жизненоважна за подобряване на нивото на вашата игра и е основата, от която се гради целият футбол. Много от нас са наясно, че в забързаното ежедневие, в което живеем ''улицата'' е почти напълно изчезнала - това беше времето, където трупахме стотици часове на месец в безгрижно играене пред блока, в училишния двор или в махленското стадионче. Там ние имахме количествената опция да набираме нужните си часове футбол, а дори някои от нас трениращи в професионалните клубове - и качествената! Уви, днешното поколение няма тази възможност и родителите прибягват до максималните 3 до 5 часа тренировки по школите, където треньорите се опитват да компенсират тези стотици часове с десетки. Много от вас вече се досещат , че това е почти невъзможно, нали ? Като родители ни е трудно да смогваме с професионалните и базови семейни грижи, камо ли с проблемите с българския футбол. 

Нашият клуб отваря врати за допълнителни (безплатни) футболни класове отдадени ИЗЦЯЛО на технически показатели или така наречените футболни клиники - всеки вторник, четвъртък и петък от 17:00 за най-старателните ни състезатели! Нека обаче да ви разкажем накратко , какво представляват те :

Футболната техника обхваща различни области, които всички трябва да се практикуват, когато се научите как да играете футбол. Всичко е свързано с изграждането на връзка с топката, която е еднакво удобна при игра на футбол и на двата крака. Подчертаваме - ДВАТА КРАКА ! Много важен елемент на който наблягаме в нашата школа е АБИДЕКСТРАЛНИЯТ ИГРАЧ - играчът който умее да борави и с двата крака ! 

Периодът на изграждане на фундаментална техника е различен при всеки футболист , но общо казано може да предположим (5 до 12 годишна възраст) , след това вече влизат периоди от футбола, като физическа подготовка, тактическа ограмотеност и затвърждаване на технически познания! 

Нека да се фокусираме към ФУНДАМЕНТАЛНАТА ТЕХНИКА:  

Владеене на топката – това е всичко за манипулиране и контрол на топката. Да се чувствате комфортно с всички повърхности на краката си (вътрешна, външна, подметка и връзки), както и с бедрата, гърдите и главата, които са другите общи зони, където се осъществява контролът и манипулирането на топката.
Първо докосване – контролът веднага щом топката пристигне е от жизненоважно значение за задържането на топката и вземането на най-доброто решение за вашия отбор. Трябва да се научите да контролирате това първо докосване, докато топката идва при вас на пода, във въздуха, с различни скорости и ъгли. В началото вероятно просто ще отскочи от краката ви, но с времето ще се научите как да галите топката и да я движите в зоната, където искате, независимо дали е мъртва в краката ви, отпред, отстрани или дори зад вас. Всичко зависи от футболните картини, които изграждате.
Завъртане – Способността да завъртате тялото си със и без футбола. Футболът не е бягане в права линия, така че е жизненоважно да се научите как да се обръщате с топката в краката си, като същевременно контролирате през цялото време
Дриблиране – Използване на двата крака, за да движите топката близо до краката си в различни посоки и скорости.
Бягане с топката – приемайте по-големи докосвания, докато бягате с топката под контрол. Това често е работа по права линия, фокусирана върху ускоряване и забавяне с топката и достигане на максимална скорост с топката в краката ви.
Удар на топката/Шут– Футболната топка може да бъде ритана по няколко различни начина. Удряйте със сила или създавайте извиване на топката, като използвате различни повърхности на краката си, за да постигнете желания резултат. Ключът тук е частта от футбола, която се удря заедно с позицията на тялото и следването. Времето също е жизненоважно, когато удряте движеща се топка или такава, която е във въздуха като воле
Бързи крака – Темпото, с което се движат краката ви, може да бъде решаващият фактор за победа над опонент. Развиване на бързо рефлексно действие с очакване, за да накарате топката да прави това, което искате, със скорост. Лионел Меси и Кристиано Роналдо са майстори в това.
Подаване – Даване на топката на съотборник. Използвайки различните повърхности, ще движите топката под различни ъгли и скорости. Ключът е изграждането на картини за това къде са разположени вашите съотборници или областите, в които е вероятно да се преместят
Получаване/овладяване – свързано с първо докосване, това е способността да приберете топката контролирано, когато ви е подадена от съотборник.

От ръководството на клуба и треньорският щаб оставаме отворени за въпроси относно всичко свързано с футболното развитие на вашето дете!

Интересуваш се от ФК Динамо Варна?

Ако искаш да ни пишеш по някакъв повод, можеш да го направиш бързо и лесно от формата ни за контакт

Пишете ни →

Партньори